Τι να περιμένω από τον Windows Server 8. Ο νέος Hyper-V σε νούμερα

Έχουν γραφτεί πολλά για τα χιλιάδες νέα χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος Windows Server 8.

Στα διεθνή μέσα υπάρχουν πολλά σχόλια θαυμασμού και ήδη και στα ελληνικά blogs και forums αρχίζουμε και βλέπουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά features.

Δεν θα μπορούσα κι εγώ να μην γράψω για τον νέο server λοιπόν. Και θα ξεκινήσω από το πιο εντυπωσιακό κομμάτι

Τον Hyper-V.

Και πιο συγκεκριμένα για τα "νούμερα" του Hyper-V.

Ας τα δούμε λοιπόν, αφού τονίσω ότι πρόκειται για την Beta.

  1. 160 logical processors ανά φυσικό host από 64 σήμερα . Μιλάμε για πολλά cores και πολλές CPU
  2. 1024 VMs ανά host από 324. Καλά και τα 324 πολλά ήταν, αλλά μερικοί ονειρεύονταν μεγαλύτερο density κάπου κάπως κάποτε. Και ο νέος hyper-v πάει τα όνειρα ακόμη παραπέρα .
  3. 64 nodes ανά cluster. 64 ναι, δεν είναι λάθος. Μέχρι τώρα το cluster σήκωνε μέχρι 16 nodes. Το 64 είναι το πιο μεγάλο νούμερο που υπάρχει σε οποιαδήποτε μορφή "ομάδας server υψηλής διαθεσιμότητας" στην αγορά.
  4. 4000 VMs ανά cluster από 2000. Προφανώς σε τόσο μεγάλο cluster είναι λογικό να σηκώνονται και τόσα πολλά VMs. Και πιστέψτε με θα γίνουν ακόμη περισσότερα
  5. 32 virtual processors per VM από 4. Αυτό το περιμέναμε καιρό και ήδη μπορείτε να το δοκιμάσετε στην Beta.
  6. 1 TB memory per VM από 64 GB. Ναι λέμε εδώ το παρακάνανε. 1 ΤΒ μνήμη ΔΩΡΕΑΝ. Αν έχεις την βάζεις. Ούτε έξτρα χρεώσεις ούτε τιμωρία επειδή διανοήθηκες να βάλεις τόση μνήμη σε ένα και μόνο VM.
  7. 64 TB per VHDX. Ναι οκ εδώ ίσως πιστεύετε ότι είναι τυπογραφικό αλλά δεν είναι. Μπορείτε να έχετε ένα …δισκάκο 64 ΤΒ και μάλιστα με ειδική μέριμνα για την αποφυγή corruptions ίδια με αυτές που χρησιμοποιούν οι βάσεις δεδομένων,

Πιο είναι το συμπέρασμα από τα παραπάνω ; Και ποια η απάντηση στο ότι αυτά τα νούμερα είναι υπερβολικά για τον μέσο έλληνα πελάτη οπότε μήπως το παρακάνουμε;

Η απάντηση είναι πως πιο πιθανά θα τελειώσουν οι φυσικοί πόροι στο διαθέσιμο hardware παρά θα φτάσει στα όρια του ο νέος Hyper-V από τον οποίο μπορούμε να περιμένουμε ακόμη περισσότερα μέχρι την τελική έκδοση.

Για τον μέσο έλληνα πελάτη, ειδικά αυτόν με τα "δύο σίδερα και το ένα storage" και ο υπάρχον Hyper-V είναι τέλειος, αλλά πάντα κάτι …μας έφταιγε. Ε, τώρα δεν έχει μείνει τίποτα να μας φταίει.

Βάλτε μέσα σε αυτό και την δωρεάν Hyper-V Replica, το μοναδικό "share nothing" live storage migration και άλλα που θα αναφέρουμε σε επόμενα posts, για να συμπληρώσετε την εικόνα που δίνει ο νέος Hyper-V.

Leave a comment