System Center 2012. Components and Licensing Ι.

Αφού περιμέναμε αρκετά, τις πρώτες ημέρες του Απριλίου είχαμε την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Διαθεσιμότητας (General Availability) του System Center 2012.

Εδώ και πολύ καιρό μιλάμε για αυτό αλλά μετά από συζητήσεις διαπιστώνω ότι υπάρχουν πάρα πολλές απορίες γύρω από τα υποσυστήματα του και το τι κάνει το καθένα, οπότε αποφάσισα να γράψω κάτι για αυτό.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με 2 επιμέρους θέματα που αφορούν ένα από τα βασικά δομικά συστατικά του Microsoft Private Cloud.

Αρχικά θα παραθέσουμε τα υποσυστήματα που απαρτίζουν τον System Center 2012 (SC 2012) και στη συνέχεια θα προσπαθήσω να δώσω κάποια βασικά στοιχεία για το licensing του, που περιέργως είναι …απλό.

Σοβαρά, μην χαμογελάτε είναι απλό.

Δεν πρόκειται για πολύ βαθιά ανάλυση αλλά για μια πρώτη γνωριμία με τα προϊόντα.

Από ποια υποσυστήματα αποτελείται ο SC 2012 λοιπόν.

Τα υποσυστήματα είναι 8 (προς το παρών). Ή καλύτερα 7 +1.
Όλα πλήρως συνδεδεμένα μεταξύ τους με έτοιμους connectors ώστε η ροή εντολών και tasks να είναι κάτι εύκολο με τελικό στόχο ο διαχειριστής τους ενώ μπορεί να τα έχει ξεχωριστά να μπορεί να τα δει και σαν ένα ενιαίο cloud management system.

Ας τα δούμε:

1.Virtual Machine Manager.

Η εξέλιξη του γνωστού προϊόντος που όμως πλέον έχει ξεφύγει από οποιοδήποτε
άλλο σύστημα διαχείρισης εικονικών υποδομών. Με τον VMM 2012 γίνεται διαχείριση Virtual machines, Ομάδων Virtual Hosts (farms) αλλά και κάθε άλλου πόρου που είναι απαραίτητος για μια υποδομή virtualization (Storage, Network κλπ)

Η διαχείριση εικονικών υποδομών δεν περιορίζεται στον Microsoft Hyper-V αλλά επεκτείνεται στην πλήρη διαχείριση Vmware και Citrix Xen Server. Έχει δοθεί προσοχή στην απλότητα (όπου από πολύ λίγες οθόνες να υπάρχει απίστευτος έλεγχος και αυτοματοποίηση) αλλά και στην δυνατότητα multi tenancy.

Higlights η bare-metal προσθήκη νέων servers σε virtual hosts cluster, η δυναμική ισοκατανομή φορτίου μεταξύ των hosts αλλά και το αυτόματο patching και update χωρίς διακοπή των υπηρεσιών.

2. Operation Manager.

Άλλο ένα παλιό και δοκιμασμένο εργαλείο με υπέρ-δεκαετή ιστορία. EndtoEnd enterprise service monitoring. Ένα σύστημα που παρέχει βαθιά ανάλυση της συμπεριφοράς και της απόδοσης των applications ενώ ταυτόχρονα παρέχει πλήρες Monitoring όλων των
υποδομών. Hardware, Network, Virtualization. Λειτουργικά και εφαρμογές σχεδόν όλων των γνωστών κατασκευαστών είναι δυνατόν να γίνουν monitor σε βάθος. Μια πραγματικά cross-platform λύση monitoring. Επιπλέον ένα από τα λίγα εργαλεία που φέρνουν στην επιφάνεια την παρακολούθηση ενός παρεχόμενου service σαν σύνολο και όχι απλά των επιμέρους υποσυστημάτων του.

Highlight το νέο network monitoring, το βελτιωμένο Monitoring Linux και Unix αλλά και η παρακολούθηση της εμπειρίας του χρήστη κατά την χρήση application με ανάλυση της συμπεριφοράς τους.

3.Data Protection Manager.

Το enterprise backup σύστημα της σουίτας ήδη στην 4η έκδοση, πολύ βελτιωμένο με δυνατότητες disk-to-disk-to-tape και disk-to-tape. Μπορεί να πάρει backup virtual machines σε hyper-v και όλες τις εφαρμογές της Microsoft (SQL, sharepoint, exchange κλπ)

4. Service Manager

Εδώ μιλάμε για πλατφόρμα IT Service Management . Incident και Problem management, SLA management, Change και Knowledge management, Help Desk και Self Service, application management, Asset lifecycle management. Είναι χτισμένο πάνω στα best practices Που προτείνει η Microsoft αλλά και στο ITIL και άλλα διεθνή standards.

5.App Controller

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το cloud portal του Microsoft Private Cloud. Μέσω αυτού του νέου συστήματος είναι δυνατόν από web interface κάποιος από μια μόνη οθόνη να διαχειριστεί Virtual Machines, resources (storage, network), Applications εγκατεστημένες σε virtual datacenters και private clouds ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επεκτείνει την υποδομή του και στο Public Cloud (Azure) της Microsoft. Είναι ο “ροοστάτης” που δίνει στον διαχειριστή του την δυνατότητα να μετακινεί τις εφαρμογές μεταξύ private και public cloud σύμφωνα με τις ανάγκες του.

6.Orchestrator

Πρόκειται για το υποσύστημα που ενώνει όλα τα υπόλοιπα μεταξύ τους αλλά και με 10δες άλλα συστήματα άλλων κατασκευαστών. Ένα πολύ δυνατό εργαλείο διαχείρισης workflows, αυτοματισμών και scheduled tasks. Με τον orchestrator μπορεί να αυτοματοποιήσει κανείς εργασίες που εκτελεί συχνά και έχουν πολλά και γνωστά βήματα ή εργασίες θεραπείας που πυροδοτούνται από συγκεκριμένα σφάλματα ή συμβάντα.

7.Configuration Manager

Ίσως το πιο γνωστό και διαδεδομένο σύστημα της Microsoft για την διαχείριση κάθε είδους συσκευών ενός datacenter. Servers, PCs, laptops, mobiles πολλών κατσεκυαστών. Μπορεί να διανέμει εφαρμογές, Updates Και patches, λειτουργικά αλλά και επιθυμητές ρυθμίσεις. Power management, Hardware-Software Asset management. Το απόλυτο πολυεργαλείο διαχείρισης.

8.Endpoint Protection

Τελευταίο αλλά πολύτιμο και σε υποχρεωτική συνύπαρξη με τον Configuration manager, πρόκειται για το Antivirus και Antimalware για τους Windows Servers και clients. Διανέμεται μέσω του Configuration Manager, μπορεί να αποκαταστήσει προϋπάρχοντα AVs και παρέχει
προστασία από κάθε είδους μοντέρνα ή παραδοσιακή απειλή.

Αυτό είναι το System Center 2012. One …system to rule them all!

Και αν σας άρεσαν τα παραπάνω που να δείτε και το licensing κομμάτι στο επόμενο post

One thought on “System Center 2012. Components and Licensing Ι.

  1. Pingback: System Center 2012. Licensing « Nasos Kladakis Technical Blog

Leave a comment