System Center 2012. Licensing

Αφού αναλύσαμε σε επίπεδο γνωριμίας τα components του System Center 2012 στο προηγουμενο blogpost, ας ασχοληθούμε και με το licensing κομμάτι του, που πιστεύω ότι θα βρείτε ενδιαφέρον.

Αυτό που έχει αλλάξει, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν προμηθευτείτε το System Center, είναι ότι αυτό που πληρώνετε δεν είναι τίποτα άλλο από το φυσικό σύστημα που θέλετε να διαχειριστείτε.

Δεν υπάρχει ανάγκη για αγορά Server διαχείρισης με ή χωρίς SQL όπως γινόταν στις προηγούμενες εκδόσεις. Οι κονσόλες διαχείρισης είναι δωρεάν. Και μαζί και η απαραίτητη SQL database για κάθε ένα από τα υποσυστήματα του.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσες κονσόλες θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες αρχιτεκτονικής του datacenter σας.

Από εδώ και πέρα θα διαχωρίσω την κατηγοριοποίηση σε Servers και Client λειτουργικά.

System Center για Server λειτουργικά.

Οι εκδόσεις του SC 2012 για server λειτουργικά οποιουδήποτε vendor (αφού όπως έχουμε πει πως υποστηρίζονται πολλά συστήματα linux, unix, vmware, citrix Κλπ) είναι δύο. Και οι δύο έχουν ακριβώς τα ίδια components και καμία διαφορά ή περιορισμό στην διαχειριζόμενη RAM των συστημάτων που θα υποστηρίζουν.

1. System Center 2012 Standard.

Με αυτή την έκδοση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα προϊόντα τη σουίτας για έναν φυσικό server με καθόλου ή ελάχιστο virtualization (2 VMs) εφόσον έχει 2 φυσικές CPU. Αν έχει παραπάνω θα χρειαστείτε άλλο ένα Standard για κάθε επιπλέον ζεύγος CPU.

Παράδειγμα 1.1. Φυσικός server με 1 ή 2 CPU που φιλοξενεί Windows Server οποιασδήποτε έκδοσης και μια εφαρμογή που δεν θέλουμε να κάνουμε virtual. Θέλουμε όμως να την κάνουμε monitor, backup, manage κλπ.

Τι αγοράζουμε: System Center 2012 Standard

Παράδειγμα 1.2. Φυσικός server με Linux και Oracle με 4 φυσικές CPU. Θέλω να τον εντάξω στο private cloud μου και να τον κάνω monitor, configure κλπ.

Τι αγοράζουμε: 2 x System Center 2012 Standard (1 για κάθε 2 CPU)

Παράδειγμα 1.3. Φυσικός server με 2 CPU που φιλοξενεί τον Windows Server ενός υποκαταστήματος της εταιρίας και θέλουμε να του βάλουμε και ένα VM για μια εφαρμογή που απαιτεί άλλη έκδοση λειτουργικού. Προφανώς και θέλουμε πληρη διαχείριση και του branch server και του VM.

Τι αγοράζουμε: System Center 2012 Standard (δίνει άδειες διαχείρισης έως 2 VM)

2. System Center 2012 Datacenter.

Με αυτή την έκδοση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα προϊόντα τη σουίτας για έναν φυσικό host server με υψηλό virtualization ratio (απεριόριστα VMs) εφόσον έχει 2 φυσικές CPU. Αν έχει παραπάνω θα χρειαστείτε άλλο ένα Datacenter για κάθε επιπλέον ζεύγος CPU.

Παράδειγμα 2.1. Virtual Host σε Hyper-V cluster με 2 CPU. Έχει 16 VMs αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί με περισσότερα ή λιγότερα λόγο του live migration . Όλα τα VMs είναι server λειτουργικά διαφόρων εκδόσεων και κατασεκυαστών. Θέλω να διαχειριστώ το Virtual Host ως μέρος του cluster αλλά και κάποια VMs πιο εξειδικευμένα σε επίπεδο backup ή ως μέρος μια distributed applications.

Τι αγοράζουμε: System Center 2012 Datacenter(δίνει άδειες διαχείρισης απεριόριτων VM)

Παράδειγμα 2.2. Virtual Host σε Vmware farm με 4 CPU. Έχει 9 VMs αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί με περισσότερα ή λιγότερα λόγο του vmotion . Όλα τα VMs είναι server λειτουργικά διαφόρων εκδόσεων και κατασκευαστών. Θέλω να διαχειριστώ το Virtual Host ως μέρος του private cloud αλλά και κάποια VMs πιο εξειδικευμένα σε επίπεδο backup ή ως μέρος μια distributed applications.

Τι αγοράζουμε:2 x System Center 2012 Datacenter λόγω των 4 φυσικών CPU.(δίνει άδειες διαχείρισης απεριόριστων VM)

Όπου VMware βάλτε οποιοδήποτε Hypervisor σας αρέσει , το licensing είναι ίδιο.

Παράδειγμα 2.3.Standalone Virtual Host με Citrix Xen Server με 2 CPU και 5 VM. Όλα τα VMs είναι server λειτουργικά διαφόρων εκδόσεων και κατασκευαστών και θέλω να τα διαχειριστώ.

Τι αγοράζουμε: System Center 2012 Datacenter (δίνει άδειες διαχείρισης απεριόριστων VM). Θα μπορούσα να πάρω και 3 SC 2012 Standard αλλά θα βγει πιο ακριβό.

Οπότε αν θέλετε να υπολογίσετε τι είδους και πόσα SC 2012 θα πρέπει να αγοράσετε για το datacenter σας μετρήστε ως έξης. Πόσους φυσικούς servers έχω και πόσους Virtual Host, και μετά πόσες φυσικές CPU.

Έστω ότι έχω (Ν) CPU για standalone φυσικούς servers και (M) για virtual hosts. Δεν μας νοιάζει ούτε η RAM ούτε ο αριθμός των VM ούτε το χρώμα ούτε το σχήμα. Μόνο οι CPU.

Οπότε θα χρειαστείτε

(Ν) /2 SC 2012 Standard και

(Μ)/2 SC 2012 Datacenter.

Εύκολο?

Μπορώ να πάρω ένα component του SC 2012 ξεχωριστά? Όχι

Πρέπει υποχρεωτικά να τα εγκαταστήσω όλα για να δουλέψουν ? Όχι , βάζεις ότι χρειάζεσαι και μόνο.

System Center για Client λειτουργικά.

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη απλούστερα.

Για κάθε client λειτουργικό που θέλουμε να διαχειριστούμε έχουμε 3 επιλογές

  1. Αγορά SC 2012 σουίτας για Client που έχει agents για Service Manager, Operation Manager, Data Protection Manager, Orchestrator
  2. Αγορά του SC 2012 Configuration Manager μόνο (καλυπτει και το VMM για VDI σενάρια)
  3. Αγορά του SC 2012 Endpoint Protection μόνο.

Και εδώ οι κονσόλες διαχείρισης και οι βάσεις δεδομένων είναι δωρεάν και απεριόριστες.

Τίποτα από όσα ανέφερα παραπάνω δεν εξασφαλίζει την αδειοδότηση των λειτουργικών συστημάτων .

Αν έχετε π.χ. 5 RedHat Linux servers θα πρέπει να φροντίσετε με κάποιο τρόπο να αγοράσετε τα λειτουργικά. Το ίδιο ισχύει και τους Windows Servers κλπ.

Ελπίζω να βοήθησα στο ξεκαθάρισμα των θεμάτων γύρω από το licensing του SC 2012

Προφανώς θα έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα και είμαι στην διάθεση σας να απαντήσω.

Leave a comment